Zagrebite ispod površine, istražite i spoznajte tajne koje vino nosi

Slika: Cristian Molina/Pixabay

Galilej je govorio da je vino sunčeva svetlost zarobljena u vodi. Ovaj napitak inspirisao je mnoge i podsticao ih da stvaraju i promišljaju. Postoji veliki broj poslovica, pesama i knjiga u kojima je vino centralni motiv.

Sigurno ste čuli: „U vinu je istina.“  Ta izreka dolazi iz latinskog jezika, što znači da su Rimljani,  milenijumima unazad  ovom napitku  pridavali posebnu pažnju.

A mi posebno za vas ljubitelje vina izdvajamo ove knjige i otkivamo vam tajne.

1. „Velika knjiga o vinu“

Ova knjiga delo je žene koja je veliki deo života posvetila istraživanju ovog pića. Reč je o Džoen Sajmon, britanskoj somalijerki i novinarki, koja je u ovoj knjizi objedinila brojne činjenice sa kojima se tokom višegodišnjeg iskustva upoznala. Na zanimljiv i pristupačan način ona piše o aktivnostima kao što su čuvanje, posluživanje i degustacija vina.

Sitnice na koje mnogi ne obraćaju pažnju mogu da budu od velike važnosti prilikom ovih postupaka.

Bez obzira na to koliko je neko dobar poznavalac vinskih proizvoda i samog procesa proizvodnje vina, autorka je jednostavnim jezikom napisala ovaj vodič. Skoro 100 različitih sorti grožđa Sajmonova je opisala u ovoj knjizi.

Čitajući prošetaćete se sa njom kroz duge redove vinograda i zavirićete u vinske podrume. Na samom kraju dolazi čin degustacije i konzumacija koja predstavlja finalni momenat kom se posvećuje posebna pažnja.

U knjižarama će ovu knjigu često preporučiti kao efektan poklon zbog njenog izgleda i nesvakidašnje teme kojom se bavi. Ilustracije su živopisne i fotografije značajno doprinose doživljaju tokom čitanja.

2. „Vino: A-Ž“

Pre više od 15 godina (2004) objavljena je knjiga „Vino: A-Ž“. Ovo je bogato ilustrovani leksikon o vinu. Priredil ga je Koraljka Penjavin, a izdavač je Naklada Zadro.

Svako ko okusi ovaj napitak zakorači u jedan neobični svet, ali da bi ga razotkrio neophodno je da se informiše i uči o vinu. Što više znanja, to je užitak veći. Ima mnogo literature posvećene vinu, ali su u ovoj knjizi objedinjena znaja koja su inače raspršena.

Radoznalim ljubiteljima vina na jednom mestu su lako dostupna brojna pojašnjenja. Sam naziv sugeriše o kakvoj je sveobuhvatnoj knjizi reč. Iz različitih uglova moguće je proučavati vinski svet.

Tu su tehnološki, naučni, geografski, kulturološki pristup i drugi. Koji god da odaberete doći ćete do novih neobičnih i često neočekivanih saznaja.

Slika: Holger Detje/Pixabay

Pojmove vezane za vino lako ćete upamtiti i naučićete nešto više o njima zahvaljujući ovoj knjizi. Razgovori o vinima veoma su zanimljivi i inspirativni, a ovaj leksikon daje odličnu osnovu da se u takvu konverzaciju upustite.

3. „The Essential Scratch and Sniff Guide to Becoming a Wine Expert“

Jedan od napoznatijih vinskih somalijera na svetu Ričard Bets osmislio je nesvakidašnju knjigu o vinu „The Essential Scratch and Sniff Guide to Becoming a Wine Expert“ koja bi se pre mogla nazvati slikovnicom. Ima ukupno 22 strane, a autor je želeo da ljudima dočara miris vina.

Postoji 16 posebno označenih mesta u knjizi. Zamisao je da čitaoci mogu da ogrebu zaštitu, a nakon toga da uživaju u mirisu različitih vina. Ovo je prva knjiga takve vrste.

Slika: jplenio/Pixabay

Pomoći će onima koji je prouče da lakše u budućnosti odaberu vino koje im najviše prija i da znaju od kojih komponenti se sastoji. Namenjena je i mlađim i starijim uzrastima, jer na šaljiv način omogućava sticanje novih znanja. Autor je na naslovnoj strani istakao rečenicu: „Vino je namernica, a ne luksuz.“

4. „Windows on the World Complete Wine Course“

Poznati američki vinski pedagog Kevin Zrali više od tri decenije podučava druge. Pre nekoliko godina objavljeno je redizajnirano izdanje knjige „Windows on the World Complete Wine Course“ koju je napisao kao priručnik za njegove učenike.

Svako poglavlje bavi se jednom specifičnom temom kao na primer bela francuska vina ili talijanska vina. Ova knjiga korisna je za one koji dublje žele da uđu u materiju i prevaziđu površni nivo poznavanja vina.

Kvizovi su zanimljiv način da se proveri znanje i dobro su struktuirani. Pojedina pitanja zahtevaju aktivnije razmišljanje. Na marginama se nalaze kratke zanimljivosti koje često budu veoma upečatljive čitaocima.

Somelijeri uglavnom imaju reči hvale za ovu knjigu i njenog autora smatrajući je korisnom i sadržajnom.

5. „Svetski atlas vina“

„Svetski atlas vina“ doživeo je sedmo izdanje. Ova knjiga smatra se najvažnijom enciklopedijskom publikaciom o vinu. Njeni autori su cenjeni vinski kritičari koji su sjajni poznavaoci te oblasti. Čitaoci često naglašavaju da knjiga nije ni najmanje suvoparna i da se čita lako poput članka u novinama.

U najnovijem izdanju dodali su područje Hrvatske i Kine. Autori su prateći promene u vinskom svetu obogaćivali svako izdanje brojnim novim informacijama. „Svetski atlas vina“ je u svakom smislu veliki autorski i izdavački poduhvat.

6. „Avanture na vinskoj ruti“

„Avanture na vinskoj ruti“ Kermita Linča mnogi opisuju kao najbolji vinski putopis. Ovu knjigu nije pisao stučnjak za vina, već čovek koji se bavi distribucijom vina. Pruža čitaocu sjajan estetski doživljaj. Živopisno su opisani portreti pojedinih vinogradara i za ovu knjigu može se reći da je štivo koje ima dušu i oplemenjuje čitaoca.

Oni koji uživaju u vinu osetiće s koliko ljubavi i prefinjenosti autor piše o ovom napitku.

Opisujući svoja putovanja prenosi iskustva o vinskoj ruti i o vinskim podrumima Francuske koja je poznata po vinima. Čitalac će se upoznati sa francuskim gradovima i regionima kao što su Provansa, Bordo i dolina reke Lore.

7. „Tajne somelijera: Kako misliti i piti poput najboljih svetskih stručnjaka za vino“

Knjiga po imenu „Tajne somelijera: Kako misliti i piti poput najboljih svetskih stručnjaka za vino“ imala je veliki uticaj na generacije mlađih somelijera. Čitaoci otkrivaju unutrašnji svet somelijera. Kao i svaki posao, ovo zanimanje ima svoje izražene specifičnosti. Autori knjige su istraživali kako funkcionišu najelitniji svetski somelijeri i sa njima su razgovarali.

Iz tih intervjua izdvojeni su najinteresantniji delovi koji su se našli u knjizi, prepliću se sa stavovima i komentarima autora. Somelijeri se služe brojnim trikovima kako bi bili što uspešniji u svom poslu i kako bi brzo i lako prepoznali kvalitetna vina.

Njihovi saveti i preporuke značajni su za one koji se upuštaju u te vode. Selekcija vina je težak zadatak iako na oko deluje da nije tako. Vrhunski somelijeri su ljudi koji imaju talenat, energiju i želju da se usavršavaju.

Ljubitelji vina i entuzijasti pomoću ove knjige ne samo da će zaviriti u svet somelijera, već će uspeti da zađu u brojne finese ovog zanimanja.

8. „Razumevanje vinske tehnologije“

Dok se neki fokusiraju na krajnji proizvod i žele što više da nauče o njemu, ima onih koji su zainteresovani za sam proces proizvodnje. Knjiga koja će im biti interesantna je „Razumevanje vinske tehnologije“ čiji je autor David Bird.

Od toga gde treba zasaditi vinograd, kako ga održavati, koje tehnike primenjivati, kako povećati rod, kada je grožđe zrelo, kako je pravo vreme za berbu, do samog procesa skladištenja i čuvanja, neke su od tema kojima se bavio autor u ovoj knjizi. Oni čija je uža specijalnost vinogradarstvo trebalo bi da imaju primerak ove knjige u svojoj biblioteci.

Ako nastanu propusti u bilo kojoj od etapa u proizvodnji vina, osetiće se razlika kada je reč o kvalitetu krajnjeg proizvoda. Novo izdanje dopunjeno je skorašnjim inovacijama u vinskom svetu i osveženo zanimljivim fotografijama. Jedan segment knjige posvećen je zakonodavstvu u ovoj oblasti.

Na jedinstven način je u knjizi objedinjena nauka i tehnologija vina. Do detalja je pojašnjeno kako se vino proizvodi i koja faza koliko traje.

9. „Čitanje između vinove loze“

Filozofski pristup vinskoj tematici naći ćete u knjizi „Čitanje između vinove loze“ (Teri Teis). Promišljanje o vinu i njegovoj suštini prisutno je u ovoj knjizi. Ispituje se odnos prema vinu u različitim delovima Evrope. Čak i oni koji nisu zainteresovani za vino neće ostati ravnodušni na stil i opise u ovoj knjizi.

Knjiga daje odgovore na pitanja zašto cenimo vino, šta ono pruža našoj duši, kakvu ulogu igra u senzualnom životu.

Poseban akcenat autor stavlja na vina zanatske proizvodnje, a kao najprepoznatljivija područja on navodi regione u Francuskoj, Nemačkoj i Austriji.

10. „Kako da degustirate: vodič za uživanje u vinu“

Knjiga „Kako da degustirate: vodič za uživanje u vinu“ objašnjava osnove degustacije i identifikovanja različitih sorti grožđa. Nekada su u pitanju nijanse, ali uz ovu knjigu moguće je savladati ovu veštinu i istančati ukus za dobro vino.

Deo knjige je posvećen objašnjavanju praktičnih vežbi degustacije.

Ovaj vodič pokazuje da učenje o vinu može biti jednako privlačno kao njegova konzumacija.

U knjizi postoje odeljci posvećeni različitim vrstama grožđa. Prepliću se teorijske i praktične lekcije. Čitajući ovu knjigu naučićete kako najbolje kombinovati određene sorte vina sa hranom.

Oni koji ovo savladaju imaće potpun užitak, jer kada je vino dobro upareno sa jelom do izražaja dođu ukus i kvalitet.

Smernice o tome kako odabrati vino sa vinske liste mogu da budu praktične, tako da sledeći put u restoranu lako dođete do pravog izbora.

Slika: Concord90 from Pixabay

Za bilo koju od ovih knjiga da se odlučite nećete pogrešiti. Njihovi različiti pristupi idu u prilog činjenici da je vino uvek bilo inspirativno različitim ljudima i da je u njima budilo drugačije emocije.

Kada savladate tehničke detalje, možete da doprete do prefinjene srži. Da se vratimo na početak i podsetimo rečenice: „U vinu je istina.“

Ipak, vino je i jedna velika tajna koju su mnogi pre nas istraživali. Plod njihovog rada su knjige poput ovih koje smo opisali. Upustite se u istraživanje, a na kraju avanture čeka vas istina.

 

Priredila i napisala
Jelena Čolović