VRŠAČKE PLANINE

Vršačke planine pogoduju svim vrstama odmora i rekreacije: izlet sa porodicom, druženje sa društvom, šetnja za starije i planinarski pohod. Zahvaljujući bogatoj i raznovrsnoj flori i fauni blagotvorno utiču na ljudski organizam.

Uređene pešačke staze prolaze kroz šumski ambijent.

Od Kule (399 m), preko Turske glave (402 m), Vršačkog vrha (514 m), Srednjeg vrha (570 m), Lisičije glave (590 m) i Male Čoke (602 m) dolazi se do Guduričkog vrha (641 m), koji je najviši vrh u Vojvodini. Neposredno iza vrha Đalu Veršišor (471 m) nalazi se državna granica sa Rumunijom.

Između vrhova se nalaze brojni potoci i prevoji, idealnih za ljubitelje prirode. Dobro poznata Vršačka transverzala je dugačka 39 kilometara sa 8 kontrolnih tačaka.

Na njihovom području je registrovano 1017 vrsta viših biljaka, od kojih se sedam nalazi u Crvenoj knjizi flore Srbije kao retke i ugrožene vrste. Viši planinski delovi su obrasli listopadnim drvećem i četinarima.

U šumi se možete susresti sa srnom, zecom i lisicom, a na nebu spaziti orla, kraguja, sovu, fazana, jarebicu, detlića i još 144 ptica u zavisnosti od godišnjeg doba. Vršačke planine su 2000. godine postale međunarodno značajno stanište ptica u Evropi.