novica-grek

U okviru projekta Akademsko selo, čiji je pokretač Fondacija Ane i Vlade Divca, realizovan je intervju sa Novicom Grekom iz poznate guduričke vinarije Conte de Vallonne. Razgovarali smo sa njim o njegovim počecima, promenama u proizvodnji i najvažnijim predispozicijama za bavljenje vinogradarstvom. 

Koliko se godina bavite vinogradarstvom? Ko Vas je podstakao da počnete?

Nekih 15 godina sam u ovoj priči. Pre toga sam se deset godina bavio restoranima. To su moji počeci. Tu je počela ljubav za prodaju. Kasnije sam se odlučio za korak dalje. Prešao sam iz ugostiteljstva u prodaju vina.

Podstakao me je bivši vlasnik restorana. Zahtevao je od nas da znamo sve o vinu. Mi smo prodavali vina, bilo je tu više od 130 vina iz celog sveta. Morali smo da znamo najmanje tri informacije o svakom vinu.

Ovo je jedini posao gde čovek nikad ne može sve da planira. Zavisimo od faktora prirode i Božije volje, a to je nešto šta čovek ne može da kontroliše.

novica-grek

Koja je najvažnija inovacija u vinariji koja se desila tokom ovih 15 godina?

Kada sam došao, to su bili novi počeci vinarije. Od mene se očekivalo da napravim promenu i skok. Ova vinarija sada ima jednog vlasnika, a nekada je to bilo udruženje sa preko deset vlasnika. Jedino je sadašnji vlasnik imao viziju i čvrstu volju da postavi jasne ciljeve. Tu sam se i ja našao.

Zajedničkim snagama uspeli smo da podignemo brend. Usledila je promena boca, promena etiketa, čepova, a došao je i novi tehnolog. Mnogo je stvari potrebno da bi jedan proizvod bio kompletan i detalji su veoma bitni. U današnjem svetu, nekad i etiketa prodaje vino. Unapredili smo za relativno kratak period i proizvodnju, i distribuciju i prodaju, povećali smo kapacitete.

Možete li da nam objasnite simboliku imena Conte de Vallonne?

To je zanimljiva priča. Mi smo se prvobitno zvali Gudurička priča. Međutim, nije dozvoljeno da na etiketi stoji naziv grada ili sela. Zato smo morali da smislimo rešenje. Conte de Vallonne na francuskom znači priča o brežuljku. Tadašnji tehnolog  je dao ideju zato što su naši vinogradi razbacani svuda po gudurama i brežuljcima. Tako smo se registrovali pod ovim imenom.

Vremenom ste proširili kapacitete, sada imate tri brenda. Možete li da nam kažete nešto više o svakom od njih?

Beli sovinjon najviše proizvodimo. To je brend koji ima brojne ljubitelje. Muscat Ottonel je autoktona naša sorta. Treće belo vino je Conte Bello, nastaje tako što se kombinuju prethodne dve sorte. Dobija se sjajno izbalansiran i ukus i miris. Te tri sorte čine naš prvi brend.

Drugi brend je Conte Rose. Idealno se slaže sa belim mesima u prelivu od gorgonzola, svim vrstama roštilja, picama i kremastim desertima. Imamo i Cabernet Sauvignon, a naš treći brend je Merlo. 

conte-de-vallone

To vino je osvojilo zlatnu medalju na sajmu u Novom Sadu. Naša vina su veoma specifična, a kao što ljudi tragaju za dobrom domaćom rakijom, tako traže i domaća vina. Naša vina su lako prepoznatljiva po pitkosti, a nakon ispijanja čaša desetak minuta miriše na grožđe, a ljudi prepoznaju i pamte to.

U današnjem svetu, nekad i etiketa prodaje vino.

Koliko vina proizvedete godišnje?

Naš ukupni kapacitet je oko 80.000 litara. Imamo tridesetak radnika koji rade u vinogradu.

Gde ljudi mogu da kupe vina vinarije Conte de Vallonne van Gudurice?

Mi smo prišli prodaji vina s jednim neobičnim pristupom. Želeli smo da dovedemo ljude u Guduricu. Vinski turizam je jako popularan. Zato smo otvorili našu vinariju za posete. Nije isto kada odete u prodavnicu ili restoran i kupite vino. Doživljaj je bolji kada zakoračite u vinski podrum.

conte-de-vallone2

Naravno, postoji mogućnost da se naša vina probaju i u restoranima, a radimo na tome da razvijemo saradnju i sa hotelima. Osim toga, postoji mogućnost dostave i na kućnu adresu.

Koliko festivala u proseku posetite po godini?

Mi napravimo plan za svaku godinu. Prosek zavisi od sezone do sezone. Postoje festivali na kojima smo svake godine. Imamo svoju ciljnu grupu i realni smo kada je reč o proceni sopstvenih mogućnosti. Mi se ne utrkujemo sa velikim igračima koji su vratili Srbiju na vinsku kartu sveta. Pronašli smo ono šta nam odgovara, na dobrom smo putu.

conte-de-vallone3

Pomenuli ste da u Srbiji postoji mogućnost kućne dostave proizvoda iz vinarije. Mogu li ljudi i u inostranstvu da kupe vaša vina?

Naravno. Imam prijatelje u Nemačkoj i redovno im šaljem vina. Nema tu nikakvih problema i proizvodi vinarije Conte de Vallone konzumiraju se i u drugim državama.

U kojoj meri ste zadovoljni ovogodišnjim rodom?

Svaka godina je specifična sama po sebi. Ovo je jedini posao gde čovek nikad ne može sve da planira. Zavisimo od faktora prirode i Božije volje, a to je nešto šta čovek ne može da kontroliše. Vinogradari uvek gledaju u nebo. Sve što je do nas, mi to uradimo.

Kako je izgledala ovogodišnja berba?

Kao što je godina specifična, tako je i berba specifična. Međutim, neće sve ovo trajati zauvek, tako da smo se mi odlučili za dodatna ulaganja. Sredili smo vinsku salu, renovirali smo sve šta je trebalo. Pravimo i malu degustacionu salu. Uložili smo u nekoliko izuzetno skupih tehničkih pomagala. To će doprineti da se kvalitet vina poboljša za nekih 40-50%. To je ukratko ova sezona i spremni smo za berbu koja predstoji.

conte-de-vallone4

Kako izgleda sala za degustaciju? Zbog čega je taj prostor pogodniji za degustaciju nego druga mesta?

Svaka vinarija ima neki svoj kutak koji naziva degustacionom salom. To je blago svake vinarije. Ljudi se tu druže. Naša vinarija ima nekoliko takvih prostora za uživanje. Osim degustacione sale, tu je i sala za proslave koja može da primi 70 osoba. Imamo jedan prostor ispod sale gde su flaširana vina smeštena. Bašta je još jedan opcija. Tu je jedan stari orah i dva seoska letnjikovca. Orah priča svoju priču, a mi pričamo svoju.

conte-de-vallone5

Da li vrsta drveta od kog se pravi bure ima uticaj na vino koje se čuva u njemu?

Svaki materijal koji se koristi u proizvodnji je veoma bitan i ima svoju namenu. Svako drvo ima svoja svojstva. Za proizvodnju buradi najčešće se koriste srpski hrast, francuski i američki hrast. Svaki od njih daje poseban šmek.

Mi smo se odlučili za srpski hrast. Kad vino odleži u buretu, tehnolozi to procene i ono onda odleži neko vreme i u bocama. Bitno je i staklo. Sazrevanje u boci je neizostavno.

conte-de-vallone6

Mnogo truda i sredstava je potrebno. Prvih pet godina je najteže dok posao ne stane na noge. Čovek mora da bude jako strpljiv.

Gudurica je prepoznatljiva po vinima, šta bi ste Vi još izdvojili kao zaštitni znak ovog kraja?

Gudurica je po mnogo čemu značajna. Marija Terezija je dolazila da uživa u vinu. Prva ugostiteljska škola je podignuta u Gudurici. Ovde je nekada živelo 25 nacija, a trnutno ih je 12 i mahom svi proizvode vino.

Mi ovde kažemo da svaka kuća ima svoj podrum. Postoje zapisi da je prvo penušavo vino nastalo baš ovde. Čitao sam da su prvi vinovodi postojali na Kosovu i u  Gudurici. U centu sela kod crkve postojala je česma gde se točilo i prodavalo vino.

Šta biste poručili onima koji žele da se bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina?

Ovo je baš teško pitanje. Ne bih želeo da pametujem. Posao zaista nije lak. Mnogo truda i sredstava je potrebno. Prvih pet godina je najteže dok posao ne stane na noge. Čovek mora da bude jako strpljiv. Mnogo znoja treba da se prolije. Vinogradari su u 90% slučajeva ljudi koji su zaljubljeni u taj posao. Samo tako se dolazi do kvaliteta.

J. Čolovič