Već više od sedam vekova...

U dodiru Karpata i Vršačkog vinogorja nalazi se Gudurica.

Dragi prijatelji,

Ako ove godine ne možete da nas posetite u septembru, kad Gudurica miriše na vino i širu, probajte naša vina u svom domu.

Ona u sebi nose tradiciju ovog kraja, znanje vinara prenošeno sa kolena na kolena o vinima koja su pili kraljevi sa ovih prostora i po kojima se u 19. veku određivala cena vina u Beču.

Nadamo se da će vam se naša vina dopasti, jer se slažu sa dobrom hranom, poezijom i muzikom, i da ćete, uz njih, slaviti lepe i značajne trenutke u životu.

Živeli!

Gudurički vinari

 

Gudurica

Dani mladih vina - kraj februara

Udruženje vinogradara „Vinsko selo“ organizuje manifestaciju „Dane mladih vina“ i tim povodom se okupljaju vinari iz svih krajeva Srbije i predstavljaju se najkvalitetnija vina.

Gudurička zlatna jesen - svake godine, svakog trećeg vikenda u avgustu

Međunarodni etno festival „Gudurička zlatna jesen“ okuplja folklorne ansamble koji neguju tradiciju svojih krajeva. Dolaze predstavnici iz Rumunije, Mađarske, Slovenije i Makedonije.

Pored kulturno umetničkog-programa posetioci šetaju kroz etno ulicu u kojoj probaju razne domaće specijalitete i degustiraju guduričko vino iz brojnih vinskih podruma.

Manifestaciju upotpunjuju i razna sportska nadmetanja: mali fudbal, strljaštvo, nadvlačenje konopca… i takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša.

Ove godine će podrumi svih šest vinarija u Gudurici biti otvoreni za posete i degustaciju od 17h do 22h časa. Vidimo se od 27. do 29. avgusta 2021. u Gudurici!

Vršac

Dani berbe grožđa (Grožđebal) - svakog trećeg vikenda u septembru, organizator je Turistička organizacija Vršac.

Najveća je, najstarija i najposećenija turističko-privredna manifestacija na ovim prostorima sa bogatim programom za svačiji ukus.

Iskusite „Put vina“ – obiđite vinske podrume i degustirajte najukusnija vršačka vina.

Zabavite se jer su tu koncerti, izložbe, dečiji maskenbal, izbor za ”Vinsku lepoticu”, karneval, grožđe iz aviona i luna parkovi.

PS Vina i kobasica ima na sve strane.

Vinofest - sredina marta

Festival vina okuplja vinogradare i vinare iz regiona. Posetioci degustiraju izložena vina koja se mogu i kupiti iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. A međunarodna komisija enologa, pruža ovom festivalu i takmičarski šmek.

Ulaznica za Vinofest je 200 dinara (verovatno se promenilo) i uz nju posetioci dobijaju čašu za degustaciju, a kupovinom karata učestvuju i u nagradnoj igri.

Vršački venac - početkom jula

Međunarodni festival folklora okuplja ansamble iz celog sveta na Gradskom trgu koji igrom i pesmom neguju tradiciju i kulturnu baštinu svojih regiona.

Posetioci uživaju u tradicionalnim plesovima i u muzici iz različitih delova sveta, a mogu i kupiti autentične rukotvorine gostujućeg ansambla.