Image Alt

Gudurica

“Vekovima unazad se u Gudurici pilo domaće vino. Nekada na sate i na metre, stoji u nekim zapisima, a za dinar ili dva, koliko je koštala ulaznica, moglo se piti sat-dva, ili ispijati belo iz čaša sa crte, dugačke metar-dva.”

Gudurica je vinski raj udaljen 14km od Vršca, smešten ispod Vršačkih planina, u kome gotovo da nema kuće koja ne proizvodi vino „za svoju dušu“. Prvi pisani trag o Guduričkom vinu zabeležen je davne 1494. godine kada se služilo na trpezama ugarskih kraljeva.

U 19. veku postaje mesto gde se formira evropska cena vina, a nemačko stanovništvo se bavi vinogradarstvom sve do kraja Drugog svetskog rata, kada bogatu tradiciju Gudurice nastavljaju novonaseljeni vinogradari iz socijalističke Jugoslavije.

Danas je „obećana zemlja“ sladokuscima prvoklasnog vina. Među 1.100 Guduričana živi 15 nacionalnosti sa velikim brojem mladih u selu. Najviše se bave vinogradarstvom, vinarstvom i medarstvom, a za sada postoji 6 registrovanih vinarija i još 15 manjih, kao i 10 proizvođača meda.

Ovo podneblje krase idealni prirodni uslovi za rod raznih sorti grožđa:

● Beli, sivi i crni Burgundac
● Šardone
● Muskat Otonel i Hamburg
● Italijanski i Rajnski Rizling
● Kaberne sovinjon
● Merlot
● Sauvignon blanc
● Traminac

Udruženje vinogradara „Vinsko selo“ svake godine u februaru organizuje „Dane mladih vina“. Tim povodom se okupljaju vinari iz svih krajeva Srbije i predstavljaju se najkvalitetnija vina.

Međunarodni etno festival „Gudurička zlatna jesen“ okuplja folklorne ansamble koji neguju tradiciju svojih krajeva. Dolaze predstavnici iz Rumunije, Mađarske, Slovenije i Makedonije. Održava se svake godine, trećeg vikenda u avgustu mesecu.