Gudurica

“Pre nekih 10 godina imali smo vinograd od 30 ari u Gudurici, međutim kako to sad ide kod nas: “E prodaje se ovo pored, ajmo ovo ovamo, ajmo ono” i to je za par godina došlo na jednu površinu od 7 hektara.

Spletom nekih životnih okolnosti, 2012. godine, dok sam privodio kraju studije u Beogradu, namesti se da se oženim i te godine dobijem i svog prvog sina.

Ubrzo supruga i ja shvatamo da vinogradarstvo zahteva svakodnevno angažovanje, mada sam se ja i prethodnih godina, kada sam imao vremena pored školovanja za nešto sasvim drugo, zanimao za vinarstvo.

Tada smo supruga i ja rešili da ostanemo u Vršcu, da se ne vraćamo  u Beograd. Prva berba koju sam ja u samostalnoj režiji odradio je bila 2013. i od te godine je vinarija “Bahus” na moje ime i to mi je primarno zanimanje.

Od par stotina litara dobijenog vina, došli smo do toga da obrađujemo 7 hektara i da nam je trenutni kapacitet podruma nekih 22, 23 hiljade litara, koliko u principu i prozivedemo na godišnjem nivou. Završili smo  rekonstrukciju sale i počeo da primam goste prvog decembra 2019.

Vinska tehnologija

Studirao sam prava, a ako nešto nisam voleo kroz svoje školovanje to je bila hemija, ali sve me je u principu stiglo. Bez hemije u vinarstvu ne možete ništa, tako da sam morao sve da savladam kroz praksu.

Sada sam otprilike spreman da prepoznam problem, ali još nisam siguran kako da prepišem lek, tako da još uvek koristim konsultatske usluge vinskog tehnologa i što je veoma, važno, razumemo se.

U principu, mi vinari koji nemamo zaposlenog tehnologa, možemo da se konsultujemo i sa kolegom, pitamo ga za mišljenje – da li nešto nedostaje, da li ovo ima potencijal za nešto?

Nekad ti mnogo veća može biti pomoć kad ti neko kaže gde si se “izlomio”, tako da ne ponoviš grešku.

Analize se, naravno, rade laboratorijski, u smislu pripreme grožđa, nalazimo optimalno vreme branja, kasnije dolazi i praćenje sumpora, šećera, kiselina itd.

Mogao bih i sam da realizujem celu priču, ali nikada tuđe mišljenje nije na odmet.

Nazvao sam po rimskom bogu vina

Neki standard je nazvati vinariju po prezimenu, ali eto hteo sam nešto drugačije.

Značajno je u porastu svest o kulturi degustiranja vinu na nacinalnom nivou poslednjih godina, zna se da je Bahus bog vina. Možemo da kažemo da je vino postalo i pitanje trenda. Žele ljudi da probaju, mnogo više znaju o vinima, ima onih koji dođu pripremljeni u vinaruju, jer su imali prilike da probaju mnogo raznih vina. I to je lep deo ove priče, kad vidite da nekog zanima, onda se i ti raspričaš – od istorijskog aspekta do najsitnijih detalja o vinu.

Dosadašnja iskustva u saradnji sa Fondacijom Divac na projektu Akademsko selo,što se mene lično tiče a i na osnovu razgovora sa kolegama vinarima,su izuzetno pozitivna. Što se tiče projekta sa paketom Guduričkih zlatnih,koji se sada upotpunjuje sa originalnim dizajnom kutije,on se pokazao veoma uspešan u ovim uslovima. Po meni ostvaren je primarni cilj da se širi auditorijum upozna sa tradicijom i ponudom vinskog sela Gudurica, a zahvaljujući donatorima koji su nemali broj paketa poklonili svojim prijateljima dosta ljudi je uspelo da se upozna i sa našim vinima.

Zahvaljujući renomiranosti fondacije sa našim vinima su uspeli da se upoznaju mnoge renomirani i poznati ljudi: od osnivača fondacije gospodina Divca, američkog ambasadora, Đokovića i drugih, što nama izuzetno znači u svrhu prepoznavanja naših proizvoda i marketinga. Sa druge strane ni ekonomski deo koji je ostvaren prodajom vina nije zanemarljiv uzevši u obzir nastalu situaciju zbog pandemije,koji naročito pogodio horeca sektor na koji se mi neposreno naslanjamo.

U tom smislu veoma dobro se pokazao sajt gudurica.rs. Posebnu zahvalnost iskazujemo jer ste vi prvi napravili sajt gde su pobrojani svi gudurički vinari,a i lepo je prezentovana istorija i znamenitosti Gudurice. Kolege vinari i ja smo veoma zahvani na iskazanom entuzijazmu i posvećenosti projektu ,koji će tek dati plodove kada se situacija normalizuje i bude moguće da nas posete u našim vinarijama svi koji su se upoznali sa nama zahvaljujući Vašim naporima. Mogu da pohvalim i saradnju sa Igorom koji je bio spona između nas i operativno se bavio temom,i uvek je bio tu da otkloni nedoumice i za eventualne sugestije. Mi, kao vinari stojimo na raspolaganju za svaki naredni projekat,za koji se nadam da će biti uspešni kao i ovi do sad.

U principu sam najmlađi vinar u Gudurici, i po godinama i po stažu. Još ne mogu da očekujem neku priču kao neko ko godinama ima vinsku salu i bavi se time deceniju.

U razgovoru sa vinarima, zaključujemo što nas ima više,  biće nam svima bolje. Imaš veći potencijal da ljudi dolaze jer neko kaže: “Neću da idem 80, 90 km da bih svratio u jednu vinariju. Tamo ih ima šest – super, onda idem tamo na ceo dan”!

Nešto novo

Kada je u pitanju grožđe, imamo konkretnu ideju da se recimo napravi slatko od grožđa, kupine, da to bude mala tegla za uspomenu iz naše vinarije kao dopuna uz vino.

Vino vinarije “Bahus” možete probati tokom manifestacije Zlatna jesen Turistička Organizacija Vršac kada će podrumi ove i drugih vinarija u Gudurici biti otvoreni za posete i degustaciju od 17h do 22h časa. Vidimo se od 27. do 29. avgusta u Gudurici!